11 juli - Bourgeois pookt communautaire vuur op

door
Belga
Leestijd 2 min.

De grondwet moet in 2019 voor herziening vatbaar zijn en de deelstaten moeten meer autonomie krijgen. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zondag gezegd tijdens zijn 11 julitoespraak op de Groeningekouter in Kortrijk. Bourgeois gaf zondagmiddag al een voorproefje in Het Nieuws op VTM. "De communautaire tegenstellingen zijn niet verdwenen, integendeel", zei hij. "De taalgrens is een stakingsgrens geworden en Vlamingen spuwen daarop", klonk het fel.

In Kortrijk borduurde Bourgeois verder op dat communautaire thema. "De kloof tussen politiek Vlaanderen en politiek Wallonië uit zich telkens opnieuw", aldus Bourgeois. De minister-president wijst onder meer op het verschil in visie op de stakingen, de vliegroutes, de artsencontingentering en het internationaal beleid. Ook op begrotingsvlak botsen de visies volgens Bourgeois. "Vlaanderen is de enige deelstaatregering die orde op zaken stelt. Zonder extra belastingen, zonder extra schulden, zonder pijnlijke besparingen".

"België is en blijft een land met twee democratieën, een land met twee politieke culturen", aldus Bourgeois. "Daarom ben ik ervan overtuigd dat de deelstaten meer autonomie moeten krijgen, ben ik ervan overtuigd dat de grondwet in 2019 voor herziening vatbaar moet zijn."

Naast het communautaire verwees Bourgeois in zijn toespraak ook naar de rol van onze democratie en rechtsstaat. Die rechtsstaat is volgens hem "kwetsbaarder" dan velen denken. Zo beseffen mensen onvoldoende dat verworven rechten en vrijheden ook weer verloren kunnen gaan. "Daarom moeten we nieuwkomers veel duidelijker uitleggen waar onze open, vrije samenleving voor staat, welke hun rechten maar ook welke hun plichten zijn."

bron: Belga