Vakantie-uittocht: Lange files in de Rhône-vallei

Het is reeds druk op de Franse wegen naar het zuiden. Er staat file op de A31 richting Metz bij Thionville, net over de grens met Luxemburg. In de vallei van de Rhône hebben zich de eerste lange files gevormd op de A7 tussen Lyon en Orange. Elders in Europa is er druk, maar vlot verkeer, zo meldt mobiliteitsorganisatie Touring zaterdagochtend. Zaterdag is in Frankrijk en Zwitserland ‘een rode dag’, stelt Touring. Elders in Europa is het een oranje dag voor het vertrek. De meeste drukte wordt verwacht tussen 8 en 15 uur. Wie zaterdag huiswaarts keert, zou geen problemen ondervinden.
Op het noordelijke deel van de weg naar het Franse zuiden is er voor Thionville sprake van een 6-tal kilometer file. Op de A6 tussen Parijs en Lyon is er druk verkeer. Maar de hinder situeert zich voorbij Lyon, in de vallei van de Rhône. Tussen Lyon en Orange staat er reeds 10 kilometer file voor Saint-Uze. Rond Valence staat er 18 kilometer file voor Etoile-sur-Rhône.
Op de as Parijs-Bordeaux-Spanje is het druk, maar rijdt het verkeer vlot op de A10 tussen Parijs en Bourdeaux. Idem op de as Parijs-Clermont-Ferrand-Spanje op de A71 tussen Orléans en en Clermont-Ferrand.
In Duitsland is het plaatselijk filerijden op de A3 Frankfurt-Nurnberg-Passau en op de A9 Nürnberg-München richting Oostenrijk.
In Zwitserland is er druk, maar vlot verkeer. Er zijn enkel kleine vertragingen aan de grensovergang met Italië in Chiasso. Ook in Oostenrijk tot slot is het druk op de wegen, maar verloopt het verkeer nog vlot.

bron: Belga