Tour - Chris Froome glundert na zege in zware bergrit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Chris Froome heeft al meteen in de eerste echt zware bergrit een mentaal tikje uitgedeeld. De kopman van Team Sky won 13 seconden op zijn voornaamste concurrent Nairo Quintana door te verrassen met een aanval in de afdaling van de Peyresourde. "Het was een ingeving van het moment", verklaarde de 31-jarige Brit. "Dit was echt één van die momenten waarop je plots denkt: ik probeer het. Zondag is zo'n doorslaggevende dag, met een finish bergop, en dat bleef natuurlijk altijd in het achterhoofd zitten. Bergop lukte het niet om weg te rijden, maar mijn ploegmaten hadden zo hard gewerkt, dat ik hen graag iets terug wilde geven. Dus toen ik over de top van de laatste klim ging, dacht ik: 'waarom niet?'. Ik wist dat ik een tandwiel met 54 tanden voorin had, zodat ik wat harder kon duwen in de afdalingen voor het geval ik dat nodig had, en dus wilde ik het gewoon proberen en zien of ik iemand kon verrassen."

Dat lukte wonderwel. Froome pakte 13 seconden en rekende meteen af met de algemene perceptie dat hij in de afdalingen gemakkelijk aan te vallen is. "We hebben daar de voorbije maanden wel wat aan gewerkt", gaf hij toe. "Of hij zich liet inspireren door de daaltechniek van zijn nieuwe ploegmaat, Michal Kwiatkowski was een vraag. "Ik heb veel getraind met hem op stage en inderdaad vandaag heb ik toegepast wat we op trainingen hebben gedaan. Dat werk heeft geloond. Ik ga snel en dat is het belangrijkste. In die afdaling was het echt vol gas, maar uiteindelijk is dit waar de sport over gaat: over plezier hebben, af en toe je geluk beproeven en je kans proberen te gaan, zorgen dat de zaken jouw richting uitgaan, een beetje durven te gokken. Dit was nog eens wielrennen oude school. Ik heb zeker nog nooit een rit gewonnen op deze manier, dus ja, dit voelt gewoon heel fijn, als een risicootje dat ik vandaag genomen heb, en het draaide goed uit."

  "Misschien heb ik iets te veel gegeven, dat zien we zondag, want dat wordt een hele zware dag. Ik heb geen reusachtige voorsprong, maar ik ben blij met iedere seconde op dit moment. Deze zege en deze gele trui geeft me een heel goed gevoel. Ik heb mijn kans gegrepen en met succes."

Froome had onderweg ook een akkefietje met enkele Colombiaanse supporters. "Ik heb niets tegen hen. Ze zorgen voor ambiance, maar één van hen kwam echt te dicht bij mij en ik heb hem gewoon weggeduwd, meer niet. Meestal zijn de fans fantastisch, maar zeg hen ook om niet naast de renners te lopen, dat is gewoon gevaarlijk."

.

bron: Belga