Taalvereiste sociaal wonen - "Botst op de grenzen van antidiscriminatiewetgeving"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Oppositiepartij sp.a heeft kritiek op de beslissing van de Vlaamse regering om een taalkennisvereiste in te voeren voor sociale huurders. "Er zijn nu al bijzonder weinig mensen die niet bereid zijn om Nederlands te leren. Bovendien moet de regering er zelf voor zorgen dat ze voldoende lessen Nederlands aanbiedt. Dat is nu niet het geval", zegt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke. "Bovendien botst de resultaatsverbintenis in deze maatregel op de grenzen van de antidiscriminatiewetgeving", aldus Vandenbroucke. Wie een sociale woning huurt, zal in de toekomst (wellicht vanaf het voorjaar 2017) moeten aantonen dat hij over een basiskennis Nederlands beschikt. Op voorstel van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans wil de Vlaamse regering de bestaande taalbereidheidsvereiste ombuigen in een taalkennisvereiste. Na één jaar zal de huurder moeten aantonen dat hij voldoende Nederalnds kan. Huurders die geen of onvoldoende moeite doen om de basiskennis Nederlands te verwerven, riskeren een geldboete.

"Het is op zich een goede zaak dat de Vlaamse regering inzet op de kennis van het Nederlands", zegt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke in een reactie aan Belga. "Maar er was al een taalbereidheidsvoorwaarde en uit de cijfers blijkt dat er maar heel weinig mensen zijn die niet bereid zijn Nederlands te leren. De regering moet zelf ook consequent zijn en zorgen voor voldoende aanbod. Dat is er nu niet", aldus Vandenbroucke. "Om dan te gaan dreigen met boetes tot 5.000 euro is gewoon niet ernstig".

Samen met zijn partijgenote Michèle Hostekint waarschuwt Vandenbroucke ook voor juridische problemen. "De resultaatsverbintenis die Homans wil opleggen, doorstaat de toets van de antidiscriminatiewetgeving wellicht niet", klinkt het. Hostekint: "Dit zal de toetsing van het Grondwettelijk Hof niet doorstaan. Dat is ook precies de reden waarom er in het verleden een inspanningsverbintenis en geen resultaatsverbintenis is voorzien".

bron: Belga