Spaanse socialisten willen Rajoy (PP) niet depanneren bij zoektocht naar nieuwe coalitie

Spaanse socialisten willen Rajoy (PP) niet depanneren bij zoektocht naar nieuwe coalitie
Spaanse socialisten willen Rajoy (PP) niet depanneren bij zoektocht naar nieuwe coalitie

De Spaanse socialistische partij (PSOE) weigert uittredend premier Mariano Rajoy van de conservatieve PP te steunen in zijn zoektocht naar een nieuwe regeringscoalitie. Rajoy won op 26 juni de Spaanse parlementsverkiezingen, voor de PSOE. Na de verkiezingen van december 2015 zat de regeringsvorming in Madrid muurvast. Daarom werden de Spanjaarden twee weken geleden gevraagd de kaarten opnieuw te schudden. Verrassend haalde de PP 137 zetels (op 350), een winst van veertien ten opzichte van eind vorig jaar. De PSOE strandde op 85 (-5), de coalitie rond het linkse Podemos haalde 45 zetels en het liberale Ciudadanos 32. Het is nu aan Rajoy om een nieuwe regering te vormen, maar dat verloopt (alweer) niet van een leiden dakje.

De PSOE zegt “neen tegen een grote coalitie (PP-PSOE, red.), neen tegen steun in het parlement aan een regering van de Partido Popular en neen tegen de aanstelling van Mariano Rajoy”, zei secretaris-generaal Pedro Sanchez na een vergadering van de partijtop. Met andere woorden: als het in het parlement tot een vertrouwensstemming over een nieuwe regering-Rajoy komt, zal de PSOE tegenstemmen.

Om aan een meerderheid van 176 zetels te geraken, hebben de PP en Rajoy nog 39 zetels nodig. Hij kijkt daarvoor naar de steun van Ciudadanos, de Baskische nationalisten (5 zetels) en de nationalistische partij van de Canarische Eilanden (1 zetel). Die coalitie zou 175 zetels halen, net geen absolute meerderheid dus. Daarom zou Rajoy er zeker van moeten zijn dat minstens één parlementslid zich tijdens de vertrouwensstemming onthoudt. Op de PSOE lijkt hij dus niet te moeten rekenen.

Bron: Belga