Ruimtestation ISS ontvangt drie nieuwe astronauten

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het internationaal ruimtestation ISS zijn drie nieuwe astronauten aangekomen, zo heeft het commandocentrum in Moskou meegedeeld. De drie zullen vier maanden in de ruimte doorbrengen. De Russische Sojoez-raket kon, na een twee dagen durende vlucht, enkele minuten vroeger dan gepland aanmeren bij het ISS. De Rus Anatoli Ivanisjin, de Amerikaanse Kathleen Rubins en de Japanner Takuya Onishi konden vervolgens binnentreden in het ruimtestation.

De Sojoez-MS01 had eerst 34 baantjes rond de aarde gemaakt, waarbij de drie inzittenden de nieuwe apparatuur in het toestel konden testen. De raket beschikt onder meer over een nieuw navigatiesysteem, meer resistente bescherming en meer cellen op de zonnepanelen. De motoren zijn ook anders geordend om een koppeling veiliger te maken.

De drie astronauten zullen nu nog meer dan 250 wetenschappelijke experimenten verrichten in het ISS. Zo zal Rubins, een moleculair bioloog, als eerste mens ooit onderzoek doen naar de nucleïnezuurvolgorde van DNA in de ruimte.

In totaal zitten er nu zes mensen in het ISS, zo meldt Nasa. Er bevonden zich al een Amerikaanse en twee Russische astronauten aan boord.

bron: Belga