Populariteit Angela Merkel opnieuw in de lift

Populariteit Angela Merkel opnieuw in de lift
Populariteit Angela Merkel opnieuw in de lift

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opnieuw aan populariteit gewonnen in haar land. Populistisch rechts boert achteruit. Dat moet tenminste blijken uit twee nieuwe opiniepeilingen. De verschuivingen zouden te maken hebben met de daling van het aantal asielaanvragen. Volgens de maandelijkse poll van de openbare omroep ARD toont 59 procent van de Duitsers zich tevreden over Merkel. Dat is 9 procentpunt meer dan vorige maand. De populariteit van Merkel staat daarmee op het hoogste niveau sinds september 2015, toen ze met haar ‘Wir schaffen das’ de Syrische vluchtelingen welkom heette in Duitsland.

Ook in een andere peiling gaat Merkel erop vooruit. Volgens het tijdschrift Stern en de krant Die Welt is ze populair bij 48 procent van de Duitsers, twee punten meer in vergelijking met de vorige barometer.

Merkel (CDU) moet volgens ARD wel SPD-kopstuk en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier laten voorgaan in de populariteitspoll. Driekwart van de Duitse kiezers (74 procent) is tevreden tot zeer tevreden over Steinmeier. Nog voor Merkel staat haar partijgenoot Wolfgang Schäuble. De minister van Financiën kan 64 procent van de Duitsers bekoren.

De partij van Merkel en Schäuble blijft wel de populairste. 34 procent zou op de CDU (of de Beierse CSU) stemmen mochten er nu verkiezingen zijn (2 procentpunt meer dan in juni). De SPD kan 22 procent van de kiezers bekoren (+1). CDU/CSU en SPD vormen samen de regeringscoalitie in Berlijn.

Het rechtspopulistische Alternative für Deutschland zou nog 12 procent van de stemmen halen, of 3 punten minder dan een maand eerder. Het AfD zou zo in enkele weken tijd een vijfde van zijn aanhang verliezen. Volgens Stern en Die Welt strandt AfD op 9 procent.

De verschuivingen zouden veroorzaakt worden door het dalend aantal asielaanvragen in Duitsland. De eerste zes maanden van dit jaar ging het cijfer fors naar beneden. Dat is het gevolg van het sluiten van de Balkan-route die vluchtelingen en andere migranten gebruikten om tot in West-Europa te geraken en het Europees-Turks vluchtelingenakkoord. Over heel 2015 werden meer dan een miljoen nieuwkomers geregistreerd, in mei en juni kwamen telkens ongeveer 16.000 mensen in Duitsland aan.

Bron: Belga