NAVO-leiders bevestigen verlengd verblijf in Afghanistan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De NAVO en haar partners blijven ook na 2016 actief in Afghanistan. Dat ligt al een hele tijd vast, maar werd nu ook bekrachtigd door de staats-en regeringsleiders op een NAVO-top in Warschau. België heeft een zestigtal militairen ter plaatse en wil ook volgend jaar actief blijven deelnemen aan de operatie 'Resolute Support'. Een nieuwe NAVO-top, een nieuw verlengstuk voor de missie in Afghanistan. "We zijn vastberaden om de Afghanen te steunen bij het beveiligen van hun land en te verzekeren dat het nooit nog een uitvalsbasis kan worden voor internationaal terrorisme", aldus secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De NAVO-landen en hun partners zullen de Afghaanse veiligheidsdiensten ook minstens nog tot 2020 financieel blijven steunen.

Heel wat bondgenoten waren van plan hun aanwezigheid in Afghanistan af te bouwen. Het geweld van de taliban blijft echter voortduren, wat opnieuw tot bijsturingen heeft geleid. Barack Obama hoopte het Witte Huis te verlaten met nog 5.500 troepen in Afghanistan, maar dat zullen er 8.400 zijn. De taliban haalde alvast de schouders op. "We zijn sterker dan ooit, 8.400 troepen kunnen ons niet tegenhouden", zei woordvoerder Zabihullah Mujahid aan Al Jazeera.

Van een NAVO-gevechtsmissie in Afghanistan is geen sprake meer sinds eind 2014, toen ISAF vervelde tot de veel kleinere missie Resolute Support. Die telt op dit moment nog 12.000 manschappen uit een veertigtal landen en focust louter op vorming, training en advies voor de Afghaanse veiligheidsdiensten. Denk aan militaire planning, logistiek en de uitbouw van civiele controle op het legerapparaat. Het westen legt ook geld op tafel voor geletterdheid en de absolute basistraining van Afghaanse militairen en politiemensen.

België levert in Afghanistan onder Duits bevel expertise op vlak van ontmijning en de aanpak van bermbommen. "Samen uit, samen thuis. Dat is het principe dat we hebben afgesproken met Duitsland", verduidelijkte Defensieminister Steven Vandeput (N-VA). "We zullen binnen de regering dus de gesprekken starten over een verblijf tot eind 2017."

bron: Belga