Kandidaat-voorzitter Tories veroorzaakt commotie met interview over moederschap

Kandidaat-voorzitter Tories veroorzaakt commotie met interview over moederschap

De twee kandidaat-voorzitters van de Britse Conservatieve Partij, Theresa May en Andrea Leadsom, hebben in twee weekendinterviews de campagne voor de voorzittersverkiezingen op gang getrapt. Leadsom creëerde meteen een relletje door in haar gesprek met The Times in te gaan op het feit dat ze kinderen heeft en May niet. “Moeder zijn geeft me voordeel op May”, wordt ze door de krant geciteerd. Maar volgens Leadsom was dat precies hetgeen ze níét wilde zeggen. Donderdag maakte de partijtop van de Tories bekend dat minister van Justitie May (59) en staatssecretaris voor Energie Leadsom (53) het tegen elkaar opnemen voor het voorzitterschap. Wie het haalt, zal meteen ook David Cameron opvolgen als Brits eerste minister. Cameron nam ontslag na de overwinning voor ‘Leave’ bij het Brexit-referendum. “Moeder zijn geeft je een tastbaar aanvoelen van de toekomst van ons land”, zegt Leadsom in The Times. “(May) heeft wellicht nichtjes, neefjes, veel mensen, maar ik heb kinderen die kinderen zullen hebben die rechtstreeks deel zullen uitmaken van wat in de toekomst gebeurt.” Ze voegt er in het interview wel aan toe dat ze niet wil dat de discussie uitmondt in de boutade “Andrea heeft kinderen, Theresa niet”.

Toen de kop van The Times vrijdagavond bekendraakte, reageerde Leadsom furieus. Op Twitter deed ze de titel op de voorpagina af als “de ergste riooljournalistiek die ik ooit gezien heb”. Theresa May zegt in haar gesprek met The Daily Telegraph dat ze vastberaden is het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie uit te leiden, ook al steunde ze het ‘Remain’-kamp. Het “controleren van het vrij verkeer” zal belangrijk zijn, aldus May. Haar concurrente Leadsom behoorde tijdens de referendumcampagne tot het andere kamp, dat voor de Brexit ijverde.

De zowat 150.000 leden van de Tories moeten nu hun keuze tussen Leadsom en May maken. Op 9 september wordt de uitslag bekendgemaakt.

bron: Belga