Journalist Sydney Schanberg (The Killing Fields) overleden

Journalist Sydney Schanberg (The Killing Fields) overleden
Journalist Sydney Schanberg (The Killing Fields) overleden

De Amerikaanse Sydney Schanberg, die vooral bekend is voor zijn verslaggeving over het Cambodja van de jaren zeventig, is zaterdag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de krant The New York Times, de vroegere werkgever van Schanberg. De reportages van Schanberg vormden de basis voor de film “The Killing Fields”. Schanberg schreef in de jaren zeventig voor The New York Times meerdere reportages over de oorlog in Cambodja. Maar toen het Aziatische land in 1975 in handen viel van de Rode Khmer, de communistische partij die geleid werd door Pol Pot, weigerde hij als een van de weinige westerse verslaggevers het land te verlaten. Uiteindelijk moet hij bescherming zoeken in de Franse ambassade. Hij werd overgebracht naar Thailand, van waaruit hij zijn berichtgeving over de val van Phnom Penh en het bloedige regime voortzette.
De reportages die Schanberg maakte leverden hem in 1976 de Pulitzer prijs op, een van de belangrijkste journalistieke onderscheidingen. Zijn verslaggeving werd ook gebruikt voor de film “The Killing Fields” uit 1984, die met drie Oscars bekroond werd.
Volgens de krant werd Schanberg dinsdag getroffen door een hartaanval en overleed hij zaterdag in Poughkeepsie, in de Amerikaanse staat New York.

Bron: Belga