Iraanse testen van ballistische raketten “niet in overeenstemming” met nucleair akkoord

Iraanse testen van ballistische raketten
Iraanse testen van ballistische raketten "niet in overeenstemming" met nucleair akkoord

De testen die Iran in maart deed met ballistische raketten zijn niet in overeenstemming met “de constructieve geest” van het nucleaire akkoord dat Iran ondertekende met de grootmachten, zo zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in een rapport voor de Veiligheidsraad. Ban Ki-moon trekt in het vertrouwelijke document echter geen conclusies, dat laat hij over aan de Veiligheidsraad. Zo zegt hij niet duidelijk of de testen een schending zijn van het nucleaire akkoord dat in januari dit jaar in werking trad, of van resolutie 2231. “Ook al komt het aan de Veiligheidsraad toe om haar eigen resoluties te interpreteren, ben ik bang dat de ballistische teksten niet in overeenstemming zijn met de constructieve houding van bij de ondertekening”, zo benadrukt Ban in het 16 pagina’s tellende rapport van 1 juli.
“Ik ben bezorgd over de testen die Iran in maart 2016 deed met ballistische raketten. Ik roep Iran op zich te onthouden van zulke ballistische testen omdat ze de spanningen in de regio kunnen doen toenemen”, zo voegt Ban toe.
De Veiligheidsraad zal het rapport op 18 juli bespreken, maar diplomaten verwachten niet dat de vijftien landen een officieel standpunt zullen aannemen.
Na de Iraanse testen in maart zeiden Frankrijk, de VS, het VK en Duitsland in een gezamenlijke brief dat de testen strijdig waren met resolutie 2231. Die hief het grootste deel van de internationale sancties tegen Iran op, maar verbood Iran ook om raketten af te vuren die uitgerust kunnen zijn met kernkoppen. Iran ontkent echter dat de bij de testen betrokken raketten onder de resolutie vallen.

Bron: Belga