Gorbatsjov haalt uit naar de NAVO

door
Belga
Leestijd 1 min.

Michaël Gorbatsjov, de laatste president van de Sovjet-Unie, heeft forse kritiek geuit op de NAVO. Volgens Gorbatsjov is het westen gestart met "het voorbereiden van de escalatie van de Koude Oorlog naar een hete oorlog". Op de NAVO-top in Warschau werd de installatie beklonken van vier nieuwe multinationale bataljons in de Baltische staten en Polen. Samen met een reeks eerdere ingrepen moeten die Oost-Europa geruststellen en een duidelijk signaal uitsturen naar Moskou, na de annexatie van de Krim en de Russische steun aan de separatisten in Oekraïne.

Het Kremlin verwijt de NAVO echter dat zij zelf de confrontatie zoekt. En ook Gorbatsjov zit op die lijn. "Alle retoriek in Warschau ademt volop het verlangen om Rusland haast de oorlog te verklaren", oordeelt hij. "Ze spreken enkel over defensie, maar bereiden zich eigenlijk voor op offensieve operaties."

De NAVO-top staat inderdaad grotendeels in het kader van Rusland en de militaire versterkingen op de oostflank. Maar telkens weer herhaalt topman Jens Stoltenberg dat het westen geen confrontatie zoekt. "We zien geen enkele directe dreiging tegen een bondgenoot van de NAVO. Maar Rusland is ook geen strategische partner", klonk het.

"Niemand wil hier een anti-Ruslandtop van maken", verzekerde ook premier Charles Michel. Volgens hem bestaat binnen de NAVO grote eensgezindheid over de dubbele houding ten aanzien van Rusland, met een forsere militaire houding om vanuit een sterke positie de dialoog te kunnen aangaan.

Bron: Belga