"Dopinggebruik in Kenia blijft voortduren"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het dopinggebruik van Keniaanse atleten blijft, ondanks maatregelen van de plaatselijke regering, doorgaan. Dat meldt het Duitse tv-station ARD in een documentaire, die ze in samenwerking met het Britse dagblad The Sunday Times maakte. De documentaire, die grotendeels met verborgen camera werd gefilmd, ontdekte EPO-gebruik in het Keniaanse trainingscentrum op grote hoogte van Iten. Dat trainingscentrum (op 2.400 meter hoogte) is zowel bij Keniaanse als Europese atleten erg populair. In de documentaire is te zien hoe een persoon zich voordoet als een Europese atleet in het trainingscentrum. De zogenaamde atleet gaat op zoek naar doping en kan aantonen dat er EPO verkegen kan worden bij plaatselijke apothekers en dokters. Hij filmt in Iten ook EPO-ampullen, lege verpakkingen en gebruikte spuiten in een vuilnisbak.

Een dokter verklaart aan de journalist "meer dan 50 atleten met EPO te behandelen, onder wie drie Britten". Hij zegt een positieve evolutie in de prestaties te kunnen verzekeren in drie maanden. "Zelfs bij controles zullen ze niets vinden", gaat de dokter voort. Wanneer de arts naderhand door ARD opnieuw gecontacteerd werd, ontkende hij doping te verstrekken. Toch werd hij ondertussen al ondervraagd door de Keniaanse politie.

Een persoon met afgedekt gezicht wordt in de documentaire voorgesteld als een trainer van een Keniaanse olympisch kampioen. Hij bevestigt de dopingpraktijken. "Het overgrote deel van de atleten die uit het niets komen, zijn gedopeerd", legt hij uit.

Het hoofd van het Keniaanse antidopingagentschap, Japhter Rugut, gaf aan "zeer gechoqueerd" te zijn door het onderzoek van ARD en The Sunday Times. "We hebben veel problemen op het basisniveau", erkent hij. "Maar we werken samen met de politie om iedereen die betrokken is bij criminele activiteiten te straffen. We willen naar Rio gaan met een dopingvrije selectie." De afgelopen drie jaar raakten een veertigtal Keniaanse atleten verwikkeld in dopingzaken.

Eind juni ging een nieuwe antidopingwet van kracht in Kenia, die het mogelijk maakt op doping betrapte atleten en de personen die hen de doping bezorgden te kunnen sanctioneren. De wet werd aangenomen na sterk aandringen van het Wereldantidopingagentschap (WADA), dat Kenia dreigde uit te sluiten van de Olympische Spelen in Rio.

De onderzoeken van ARD droegen eerder bij tot de schorsing van de Russische atleten door de internationale atletiekfederatie IAAF. Het Internationaal Tribunaal voor de Sport (TAS) zal op 22 juli beslissen of de Russische atleten alsnog mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio in augustus.

.

bron: Belga