Brexit – Obama roept EU en Verenigd Koninkrijk op tot “correcte” afhandeling Brexit

Brexit - Obama roept EU en Verenigd Koninkrijk op tot "correcte" afhandeling Brexit

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hun scheiding op een “correcte manier” afhandelen. Het is in het belang van de wereldeconomie dat zoiets op een juiste manier gebeurt, zo verklaarde hij zaterdagavond na afloop van de tweedaagse NAVO-top in de Poolse hoofdstad Warschau. “Hoe het proces zich ontvouwt en hoe de onderhandelingen verlopen, dat moeten de betrokken partijen zelf uitmaken”, zo klonk het. “Onze prioriteit is dat de onderhandelingen en het proces zo ordentelijk en zo verstandig mogelijk verlopen, in het besef dat het in ieders belang is om dit op een correcte manier af te handelen”, aldus Obama.
“Op een moment dat onze wereldeconomie op sommige plaatsen nog altijd erg wankel is, is het belangrijk dat geen enkele partij overgaat tot een verharding van de standpunten”, klinkt het nog. Zo’n houding kan namelijk “schade toebrengen aan hun respectievelijke economieën en uiteindelijk ook aan de wereldeconomie.”
Het Amerikaanse staatshoofd erkende voorts dat immigratie een belangrijke rol heeft gespeeld bij het resultaat van het Brexit-referendum. Toch sprak hij zich uit voor de immigratie, onder meer omdat die kan bijdragen tot een verdere economische groei. Hij vindt wel dat het “legitiem” is dat sommige Europese landen proberen om de vluchtelingenstroom af te remmen wanneer ze met een “enorme instroom” te maken hebben.

bron: Belga