3,6 procent asielzoekers heeft job

door
Belga
Leestijd 1 min.

Van alle vluchtelingen die ons land binnenkwamen, blijkt maar een zeer klein percentage aan het werk, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws zaterdag. Van de mensen die in een Fedasil-centrum verblijven, komt 54 procent in aanmerking om te werken. Het gaat om 3.056 personen van wie maar 111 mensen aan de slag zijn, ofte 3,6 procent. Sinds kort heeft Fedasil, dat instaat voor de opvang van asielzoekers, toegang tot de Kruispuntbank van de sociale zekerheid. Op die manier kan Fedasil nagaan welke asielzoeker eigen inkomsten heeft en dus een job uitoefent. Asielzoekers kunnen werken als ze ouder zijn dan achttien jaar én na een verblijf van vier maanden in een opvangcentrum.

"We bekijken met Fedasil hoe zij mee een grotere rol kunnen spelen bij het klaarstomen voor en het leiden naar de arbeidsmarkt", klinkt het op het kabinet van Staatssecretaris Francken (N-VA). "Daar is nog maar net een werkgroep voor opgestart. Fedasil moet tijdens de eerste vier maanden een rol opnemen als eerste schakel in het tewerkstellingsproces via het opstellen van een profielschets en het leiden naar partners, zoals de VDAB."

Dit jaar schreven zich ook maar 760 asielzoekers in bij de VDAB, van wie er amper 42 (6 procent) werk vonden. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil de VDAB bekender maken in de asielcentra.

bron: Belga