11 juli - 11 juli gevierd aan IJzertoren in Diksmuide

door
Belga
Leestijd 2 min.

Aan de crypte van IJzertoren in Diksmuide is zaterdag de Vlaamse feestdag gevierd. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) legde namens de Vlaamse gemeenschap een krans neer aan de ruïne van de eerste IJzertoren, ter herdenking van de Vlaamse oorlogsslachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog. De jongste jaren neemt de publieke belangstelling voor de 11 juli-viering aan de IJzertoren af. Ook dit jaar namen amper een paar tientallen mensen de moeite om de redes te aanhoren van de voorzitter van het IJzerbedevaartcomité Paul De Belder en minister-president Geert Bourgeois.

De Belder beperkte zich tot het voorlezen van een gedicht van Anton van Wilderode. Minister-president Bourgeois maakte de link met de actualiteit en had het over de Brexit. Hij hoopte daarbij dat Europa de deur voor Schotland openlaat mochten de Schotten kiezen voor onafhankelijkheid.

"De Europese unie is in crisis", zei Bourgeois. "Maar ze zorgt wel voor vrede sinds de Tweede Wereldoorlog. We mogen niet gaan naar een imperiale Europese unie, maar wel naar een unie die van onderuit groeit, en een factor van en actor voor vrede en stabiliteit is", aldus Bourgeois, net voor hij een krans neerlegde bij een van de negen graven in de crypte van de IJzertoren, het Memoriaal voor Vlaamse Ontvoogding en Vrede.

"Hier zijn door de Frontbeweging de kiemen gelegd van onze deelstaat", aldus Bourgeois. "We staan hier ook niet voor de herdenking van een Middeleeuwse veldslag, maar op 11 juli staan we in verbinding met alle Vlamingen, met die van 100 jaar geleden, die van nu en die van 100 jaar in de toekomst", zei de minister-president.

bron: Belga