Google wil blindheid bestrijden

Google gaat samen met de Britse nationale gezondheidsdienst en een Londens ziekenhuis onderzoeken of computers gezichtsproblemen zouden kunnen opsporen. Zo willen ze blindheid voorkomen.

Het project wordt geleid door DeepMind, een bedrijf dat onderdeel is van Google en gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie.

“Ik wist dat DeepMind in staat zou zijn om foto’s van ogen te analyseren”, vertelt initiatiefnemer en oogarts Pearse Keane in The Guardian. “Wij hebben de grootste fotodatabase van ogen in de wereld. Dus ik heb het team van DeepMind benaderd.”

Het bedrijf krijgt miljoenen anonieme oogscans die de basis zullen vormen voor een databank waarmee computers afwijkingen aan de ogen kunnen vaststellen. Op die manier gaat het systeem op zoek naar patronen die kunnen wijzen op blindheid.

Daar kunnen dan de artsen op hun beurt mee aan de slag. “Met kunstmatige intelligentie kunnen we zoveel betere adviezen geven. Dan heb ik in één keer de informate van 10.000 mensen”, besluit Peng Tee Khaw van het Moorfields Eye ziekenhuis in Londen.