Voor het eerst meer overlijdens dan geboortes in de EU

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Europese Unie waren er vorig jaar meer overlijdens dan geboortes. Er stierven in de hele Unie 5,2 miljoen mensen, terwijl er maar 5,1 miljoen baby's werden geboren. Daarmee kent de EU voor het eerst een negatieve natuurlijke bevolkingsgroei. Door migratie groeide de bevolking wel met bijna twee miljoen mensen (of 3,5 mensen extra per duizend inwoners) tot boven de 510 miljoen. De cijfers komen van Eurostat, het bureau voor statistieken van de EU. De bevolking nam toe in zeventien van de 27 lidstaten, waaronder België. De sterkste toename was er in Luxemburg (+23,3 per duizend), Oostenrijk (+14,4 per duizend) en Duitsland (+ 11,8 per duizend inwoners). In België kwamen er per duizend inwoners 7,2 mensen bij. De lidstaten met de sterkste bevolingsafname zijn Litouwen (-11,3 per duizend), Letland (- 8,7 per duizend) en Kroatië (-8,2 per duizend).

Duitsland blijft de lidstaat met het grootste inwonersaantal (82,2 miljoen), voor Frankrijk (66,7 miljoen), het Verenigd Koninkrijk (65,3 miljoen) en Italië (60,7 miljoen). Deze vier lidstaten zijn samen goed voor meer dan de helft van de EU-bevolking. België is met net geen 11,29 miljoen inwoners goed voor 2,2 procent van de bevolking in de EU.

Ierland liet het beste geboortecijfer optekenen (met 14,2 geboortes per duizend inwoners), voor Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In dat rijtje sluit Italië (8 geboortes op duizend inwoners) de rij, net achter Portugal en Griekenland. Het aantal overlijdens was daarenboven in Ierland het laagst (6,4 per duizend inwoners), waardoor de Ieren de sterkste natuurlijke bevolkingsgroei (7,7 per duizend inwoners in de EU kenden). Bij de listaten met een natuurlijke bevolkingsafname voert Bulgarije de lijst aan. In die lidstaat waren er vorig jaar per duizend mensen 15,3 overlijdens tegenover slechts 9,2 geboortes.

In België lag het aantal geboortes hoger (10,9 per duizend) dan het aantal overlijdens (9,8 per duizend).

bron: Belga