Tour - Witte trui voor onfortuinlijke Yates, Van Avermaet is 45 seconden van voorsprong kwijt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na lang overleg heeft de wedstrijdjury van de Tour de France besloten de tijdsverschillen die vrijdag ontstonden door het instorten van de kilometerboog niet mee te tellen. Het slachtoffer van het opzienbarende incident, Adam Yates, profiteerde daar het meeste van. De 23-jarige Brit schoof op naar de tweede plaats in het algemeen klassement, nam bovendien de leiding in het jongerenklassement en start zaterdag in de witte trui. Voor geletruidrager Greg Van Avermaet is de beslissing van de koerscommissarissen geen goede zaak. Hij verliest 45 seconden van zijn voorsprong. Yates reed voor de groep met de klassementsrenners uit toen de boog die markeert dat het nog 1 kilometer tot de finish is, inzakte. Volgens de organisatie van de Tour werd dat veroorzaakt door een toeschouwer die per ongeluk de stekker van de opblaasbare kilometerboog eruit had getrokken. Yates ging door de inzakkende boog onderuit en liep verwondingen op aan zijn kin en schouder.

"Ik had in de afdaling van de Col d'Aspin de aanval gekozen en nam risico's om tijd te winnen. Toen ik onder de boog doorreed, viel die ineens op me", zei Yates, die door een ploeggenoot naar de finish werd geduwd. "Ik heb weer wat nieuwe sneeën in mijn kin voor de collectie, maar verder ben ik in orde."

De organisatie van de Tour besloot de tijden die werden gemeten op 3 kilometer van de finish aan te houden. Dat had de nodige gevolgen voor het klassement. Van Avermaet profiteerde van het voorval om zijn voorsprong op het peloton van 40 seconden tot 1:25 uit te breiden. Die 45 seconden winst is hij nu weer kwijt. Hij heeft in de stand nog 5:50 over op Yates. De Fransman Julian Alaphilippe is op 5:51 derde.

.

bron: Belga