Reactie van politieagent die zwarte doodschoot lijkt "onevenredig"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De gouverneur van Minnesota, Mark Dayton, heeft donderdag gezegd dat "alles erop wijst" dat de politieagent die woensdag een zwarte automobilist neerschoot in de noordelijke Amerikaanse staat "disproportioneel" reageerde. De man stierf later in het ziekenhuis. "Ik heb geen woorden om uit te drukken hoe geschokt en diep, diep verontwaardigd ik ben dat dit in Minnesota kon gebeuren, bij iemand die werd tegengehouden voor een defecte licht", zei Mark Dayton tijdens een persconferentie.

"Ik heb niet alle feiten en bewijzen, dus ik doe geen definitieve uitspraken, maar alles wijst er in dit geval op dat de reactie van de agent niet in verhouding stond tot de situatie", zo zei hij, zichtbaar geëmotioneerd.

Philando Castilië werd woensdagavond neergeschoten in Falcon Heights, in Minnesota. Zijn laatste momenten werden gefilmd door zijn vriendin, die de beelden op Facebook plaatste waar ze donderdag al bijna 4 miljoen keer werden bekeken. In de opnames is te zien hoe het slachtoffer, de 32-jarige kantinebediende Philando Castile, op de bestuurdersstoel vecht voor zijn leven, zijn witte hemd doordrenkt met bloed aan de arm en de borst. Een politieagent houdt hem onder schot, terwijl het vierjarige meisje van de vriendin van de man op de achterbank toekijkt.

In de video legt de vrouw uit dat de politie verschillende schoten loste op haar vriend terwijl hij zijn identiteitspapieren zocht, nadat de auto werd tegengehouden voor een kapot licht.

"Was hetzelfde gebeurd als de inzittenden blank waren? Ik denk het niet", zo vroeg Dayton zich af. "Ik moet dus het feit onder ogen zien, en ik denk dat iedereen in Minnesota dat moet doen, we moeten onder ogen zien dat dit soort racisme bestaat."

Het voorval volgt kort op de dood van een 37-jarige zwarte man in Louisiana op dinsdag. CD-verkoper Alton Sterling werd toen door de politie overmeesterd en neergeschoten op een parking. De beelden van die schietpartij gingen het land rond en veroorzaakten veel protest.

Bron: Belga