Raad van State kritisch voor wetsontwerp bronnengeheim

Raad van State kritisch voor wetsontwerp bronnengeheim

De Raad van State is erg kritisch voor het wetsontwerp waarmee Justitieminister Koen Geens (CD&V) de bescherming (het recht op bronnengeheim) wil intrekken dat verbonden is aan het statuut van beroepsjournalisten bij vermoedelijke spionnen. Dat schrijft La Libre vandaag op zijn website. De inlichtingendiensten vermoeden dat bepaalde personen de titel van beroepsjournalist gebruiken als dekmantel voor spionage. In zijn advies voert de Raad van State aan dat de aanwijzingen die het wetsontwerp aanhaalt om vast te stellen dat een beroepsjournalist zijn beroep niet uitoefent, aan de vage kant zijn, als je ze vergelijkt met de gevolgen van die vaststelling, namelijk het intrekken van een fundamenteel recht.

De ontwerptekst haalt bij verschillende motieven de ernstige aanwijzingen aan dat iemand zich met spionage inlaat. Vaststellen dat iemand persoonlijk en actief deelneemt aan dergelijke activiteiten, wordt niet vereist. Ook voorziet de tekst niet dat de wettelijke afwijking enkel in uitzonderlijke gevallen kan gebeuren, luidt het.

Tot slot wijst de Raad van State op de verwarring tussen het feit dat iemand niet of niet meer het beroep van journalist uitoefent enerzijds en anderzijds dat hij bedreigende activiteiten uitvoert. Meer algemeen meent de Raad van State dat het wetsontwerp raakt aan het evenwicht in de wet uit 1998 op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Die voorziet maatregelen tegen journalisten over wie ernstige aanwijzingen zouden bestaan dat ze activiteiten uitoefenen die met een dreiging in verband staan.

bron: Belga