EU en NAVO beloven wat nauwer te gaan samenwerken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Unie en de NAVO gaan nauwer samenwerken rond cybersecurity, maritieme veiligheid en hybride oorlogsvoering. Dat hebben toplui van de unie en het bondgenootschap afgesproken in de marge van een grote NAVO-top in Warschau. Ondanks de grote overlap van lidstaten blijft samenwerking echter moeilijk. "We wereld is de voorbije twee jaar op dramatische wijze veranderd. De burgers vragen een grotere veiligheid en het is de verantwoordelijkheid van de leiders van de EU en de NAVO om daar voor te zorgen", zo zei Europees president Donald Tusk bij de ondertekening van de gezamenlijke verklaring, geflankeerd door EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en NAVO-topman Jens Stoltenberg.

Federica Mogherini, de EU-topdiplomate die eveneens naar Warschau afzakte, zal moeten toezien op de implementatie van de afspraken. Naast gezamenlijke EU-NAVO-oefeningen en gedeelde opleidingen op maritiem vlak, ligt de focus ook op cyberveiligheid en op het uitwerken van draaiboeken als leidraad bij hybride aanvallen.

Dat laatste staat hoog op de agenda sinds de annexatie van de Krim en de bedekte Russische steun aan de Oekraïense spearatisten. Hybride oorlogsvoering kan bijvoorbeeld gaan om propaganda en desinformatie, aanvallen op civiele infrastructuur, de inzet van 'anonieme' militairen en andere clandestiene operaties.

"Samen zijn we een formidabel team", drukte NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zijn Europese collega's op het hart. Toch blijkt het vaak moeilijk om tot echte samenwerking te komen. De Cypriotische kwestie blijft een struikelblok voor Cyprus, dat lid is van de EU maar niet van de NAVO, en Turkije, dat in de omgekeerde positie zit.

Wat de Brexit voor de relatie zal betekenen, valt voorlopig af te wachten. Het Britse vertrek haalt een serieuze knauw uit de 'hard power' van de EU en zal ongetwijfeld druk over de tongen gaan in Warschau. Niet alleen beschikt het land over kernwapens en een zitje in de VN-Veiligheidsraad, de Britten geven met 54 miljard euro per jaar binnen Europa ook veruit het meeste uit aan Defensie.

Bron: Belga