Overbezorgde ouders doen hun kinderen geen cadeau

'Helikopterouders' worden ze genoemd, de mama's en papa's die hun kroost overbeschermen. Maar met hun goede bedoelingen bereiken ze het tegenovergestelde. Hun kinderen blijken angstig op latere leeftijd, en slechter gewapend tegen tegenslag, zo blijkt uit een Singaporese studie, die verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Personality.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Zeker bij een eerste kind stellen veel ouders zich overbeschermend op. Ze willen overal bij betrokken zijn en geven hun nest extreem veel aandacht.

Maar wat blijkt uit de studie? Hoe meer ouders ingrijpen bij een taak die hun kind moet uitvoeren, hoe groter de kans dat het later in het leven angstgevoelens ontwikkelt. Bovendien blijkt maar liefst 60% van deze kinderen ook hoogst kritisch voor zichzelf. Zelfs 78% denkt dat de wereld perfectie van hen verwacht.

Ook de professoren Maarten Vansteenkiste en Bart Soenens van de UGent komen in eigen onderzoek tot gelijkaardige conclusies. "Wanneer ouders hun kind niet de kans geven om zelf naar oplossingen te zoeken, hebben de kinderen minder zelfvertrouwen en voelen ze zich minder competent", zegt professor Vansteenkiste. "Het kind bouwt zo te weinig vertrouwen op om zijn eigen weg te gaan."

Bart Soenens onderscheidt twee soorten van overbescherming. "In het eerste geval worden ouders gedreven door hun eigen angst. Ze proberen preventief problemen op te lossen, waardoor hun kinderen weinig ervaring opdoen. Ze worden als het ware als een hulpeloos wezen in een cocon opgevoed."

Een tweede vorm is dat ouders hun kind te veel op een voetstuk plaatsen. "Typerend voor hen is dat ze hun eigenwaarde linken aan de prestaties van hun kind. Ze doen er alles aan om het ego van hun kind op te krikken en dichten het bepaalde eigenschappen toe die het niet bezit." Het gevolg is dat de kinderen later moeilijk kunnen omgaan met kritiek of tegenslag.

"Wie niet zelfstandig met problemen leert omgaan, ontwikkelt geen goed mechanisme om stress het hoofd te bieden. Word je later geconfronteerd met stresserende situaties, dan leidt dat tot angstgevoelens", beaamt professor Soenens nog.