Zes verdachten van aanslagen 22 maart blijven in de cel

Zes verdachten van aanslagen 22 maart blijven in de cel

De Brusselse raadkamer heeft vandaag de aanhouding van Mohamed Abrini, Osama Krayem, Ibrahim Farisi, Bilal El Makhoukhi en Hervé B.M, verdachten van de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem, verlengd met twee maanden. De aanhouding van Ali El Haddad Asufi, ook verdacht in hetzelfde dossier, werd met één maand verlengd. Dat meldt het federaal parket. De verdediging van de zes mannen kan wel nog tegen die beslissing in beroep gaan. In dat geval zal de kamer van inbeschuldigingstelling zich over hun verdere aanhouding moeten uitspreken. De politie pakte Mohamed Abrini, die al sinds de aanslagen van 13 november in Parijs werd gezocht, op 8 april op in Anderlecht. Hij bekende dat hij de “man met het hoedje” was, die een reiskoffer vol explosieven achterliet in de luchthaven van Zaventem op 22 maart, alvorens op de loop te gaan. Diezelfde dag werd ook Ossama Krayem opgepakt, die tot dan toe bekendstond onder de valse naam “Naïm Al Hamed”. Hij was gefilmd in metrostation Pétillon toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui, die zich enkele minuten later zou opblazen in metrostation Maalbeek.

Samen met Abrini en Krayem werden op 8 april in Laken ook de Rwandees Hervé B.M. (31) en Bilal El Makhoukhi (27) opgepakt. Beiden worden ervan verdacht dat ze Abrini en Krayem hebben helpen onderduiken. El Makhoukhi werd in 2015 nog veroordeeld tijdens het Sharia4Belgium-proces.

Ibrahim Farisi (27) werd op 11 april opgepakt, samen met zijn broer Smail (31). Zij zouden gezorgd hebben voor het appartement in Etterbeek van waaruit Ossama Krayem en Khaled El Bakraoui de ochtend van de aanslagen in Brussel en Zaventem vertrokken zijn. Ali El Haddad Asufi wordt ook in verband gebracht met dat appartement.

bron: Belga