Weerfenomeen El Niño heeft verwoestende gevolgen voor ontwikkelingslanden

Weerfenomeen El Niño heeft verwoestende gevolgen voor ontwikkelingslanden

Het natuurverschijnsel El Niño is zo goed als afgelopen, maar de verwoestende impact ervan op kinderen wordt groter. In Oost- en Zuidelijk Afrika hebben naar schatting 26,5 miljoen kinderen dringend hulp nodig. Dat meldt VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. Bovendien is de kans groot dat La Niña, de tegenpool van El Niño, later dit jaar voor nog meer problemen zal zorgen. El Niño is een natuurfenomeen dat zich om de drie tot zeven jaar voordoet. Warm oceaanwater uit de Stille Oceaan stroomt naar het oosten en zorgt voor hevige regenval in Zuid-Amerika, maar ook voor extreme droogte op het Afrikaans continent. Het El Niñojaar 2015-2016 was één van de zwaarste ooit, zo meldt Unicef, en leidde tot de hoogste globale temperaturen in meer dan 130 jaar.
In het oosten en het zuiden van Afrika hebben naar schatting 26,5 miljoen kinderen te kampen met acute ondervoeding en waterschaarste door de enorme droogte. “Vele landen – die al met beperkte middelen moeten omgaan- hebben hun grenzen bereikt en de getroffen families zitten aan het eind van hun krachten”, stelt Unicef. Door de droogte wordt onderwijs ook naar de achtergrond verwezen en verhoogt het risico op ziektes, waaronder ook HIV. De hoge vochtigheidsgraad in Zuid-Amerika heeft dan weer de ideale voedingsbodem gecreëerd voor de muggen die onder andere het zikavirus verspreiden.
Gevreesd wordt dat ook El Niña, het omgekeerde weerfenomeen dat ook dit jaar zou voorvallen, voor nieuwe extreme weersomstandigheden in dezelfde regio’s zal zorgen. Ook het zikavirus dreigt zich dan te verspreiden naar voorheen onbesmette landen. “Miljoenen kinderen en hun gemeenschappen hebben steun nodig om te kunnen overleven”, besluit Afshan Khan, directeur van de Unicef Noodhulpprogramma’s.

bron: Belga