Van Overtveldt wil betere uitwisseling fiscale gegevens met Panama

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil dat Panama meer fiscale gegevens uitwisselt met België. Dat heeft hij gevraagd in een onderhoud met vertegenwoordigers van de Panamese regering. De Panamese delegatie is akkoord onderhandelingen te starten over de automatische uitwisseling van fiscale gegevens. De N-VA-minister spreekt van "een aanzienlijke stap vooruit richting meer fiscale transparantie in de strijd tegen fiscale fraude en belastingontwijking". De Panama Papers hebben de discussie over belastingontwijking en fiscale fraude aangewakkerd en de nood aan fiscale transparantie aangetoond. Dat het onderhoud tussen minister van Overtveldt en de vertegenwoordigers van de Panamese regering grotendeels ging over fiscale transparantie, is dan ook weinig verbazend. "We zitten in een tijdperk waarin fiscale fraude en belastingontwijking -terecht- niet meer getolereerd wordt. Om de strijd tegen fraude en ontwijking op een degelijke manier te kunnen voeren, is informatievergaring en informatiedeling van cruciaal belang", aldus Van Overtveldt.

De N-VA-minister wil ook met Panama komen tot een betere uitwisseling van fiscale gegevens. Zo is het de bedoeling een TIEA (Tax Information Exchange Agreement) af te sluiten met Panama. Landen die zo'n overeenkomst sluiten, komen ook overeen inlichtingen uit te wisselen voor belastingdoeleinden. Minister Van Overtveldt: "Vandaag heb ik namens de Belgische regering de wil uitgedrukt om tot meer samenwerking en gegevensuitwisseling te komen in het belang van de fiscale transparantie".

Volgens Van Overtveldt was de Panamese delegatie akkoord om onderhandelingen over de automatische uitwisseling van fiscale gegevens te komen. "De uitkomst van die onderhandelingen dient uiteraard afgewacht te worden. Desalniettemin is dit een aanzienlijke stap vooruit richting meer fiscale transparantie in de strijd tegen fiscale fraude en belastingontwijking", aldus Van Overtveldt.

bron: Belga