UPDATE: Derde ritzege voor Mark Cavendish in de Tour

door
Belga
Leestijd 3 min.

Mark Cavendish (Dimension Data) heeft vandaag de zesde etappe in de 103e Tour de France gewonnen. Na 190,5 kilometer van Arpajon-sur-Cère naar Montauban hield de 31-jarige Brit in een massasprint de Duitser Marcel Kittel en zijn landgenoot Daniel McLay achter zich. Edward Theuns was met een achtste plaats beste Belg. Greg Van Avermaet (BMC) behield de gele leiderstrui. De 31-jarige Oost-Vlaming heeft 5:11 voor op de Fransman Julian Alaphilippe en 5:13 op de Spanjaard Alejandro Valverde. De Brit Christoper Froome, in 2013 en 2015 eindwinnaar, is op 5:17 vijfde. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) mocht als leider in het bergklassement een nieuwe bollentrui gaan ophalen. Cavendish nam het groen over van Peter Sagen, zesde in de rit.

Dat de zesde etappe op een sprintersbal met weinig voorgeschiedenis zou uitdraaien, stond in de sterren geschreven. De etappe was voor de sprinters de laatste kans van de eerste Tourweek. Al in de eerste vijf kilometer trok de Japanner Yukiya Arashiro in de aanval. Hij kreeg kort daarop het gezelschap van de Tsjech Jan Barta. De twee waren vertrokken voor een lange onderneming in zomers warme omstandigheden.

In het peloton gaven de sprintersploegen Etixx - Quick-Step, Lotto Soudal en Dimension Data, samen met het BMC van gele trui Van Avermaet, het leidersduo niet meer dan vijf minuten bonus. In een kuieretappe werd de leider niet op de proef gesteld, zodat hij keuvelend met zijn collega's kon genieten van zijn gele droom. Ook de bollentrui van Thomas De Gendt kwam niet in gevaar, ook al sprokkelden Barta en Arashiro enkele bergpuntjes op de drie hellingen van de dag.

22 kilometer voor de streep in Montauban zat het verhaal van de twee vluchters erop, maar pas nadat Arashiro zich met een late inspanning tot de strijdlustigste van de dag had laten uitroepen. De voorbereiding op de onvermijdbare spurt verliep deze keer zonder veel hectiek. De treinen van Cavendish en Kittel bleven lang onzichtbaar, maar uiteindelijk waren het toch opnieuw de Brit en de Duitser die bikkelden voor de overwinning.

Voor Cavendish is het al de derde ritzege in deze Tour. Eerder won hij de eerste en de derde etappe. In totaal zit de "Manx Express" aan 29 ritzeges in de Ronde van Frankrijk. Daarmee doet hij één zege beter dan vijfvoudig tourwinnaar Bernard Hinault. Alleen Eddy Merckx heeft nog meer Touretappes op zijn palmares. De "Kannibaal" won er 34 van 1969 tot 1975. Cavendish won vier etappes in 2008, zes in 2009, vijf in 2010, vijf in 2011, drie in 2012, twee in 2013 en één vorig jaar. Dit seizoen zit Cavendish aan zeven zeges. Eerder won hij etappes in de Ronde van Kroatië (2.1), de Ronde van Californië (2.BC) en de Ronde van Qatar (2.BC). In die laatste wedstrijd stak hij ook de eindwinst op zak.

Morgen trekt het peloton de Pyreneeën in. De renners overbruggen 162,5 kilometer van L'Isle-Jourdain naar Lac de Payolle. De eerste Pyreneeënrit is nog een opwarmer. De Col d'Aspin is de enige hindernis van de dag. Die col van eerste categorie is twaalf kilometer lang en gemiddeld 6,5 procent steil. De top ligt op zeven kilometer van de aankomst.

bron: Belga