Uittredende chef Defensie kan zich vinden in “strategische visie” van regering

Uittredende chef Defensie kan zich vinden in "strategische visie" van regering

De uittredende stafchef van het leger, generaal Gerard Van Caelenberge, is tevreden over de “strategische visie” die de regering vorige week goedkeurde voor het Belgische leger tegen 2030, zo zei hij in een interview met persagentschap Belga. “Ik ben tevreden met de visie, die de positie van België bepaalt tegenover de vermoedelijke toekomstige dreigingen die de veiligheid zullen beïnvloeden, zo zegt de stafchef op enkele dagen van zijn pensioen.
Generaal Van Caelenberge, die in september 64 jaar wordt, legt op 13 juli na vier jaar zijn mandaat neer als chef Defensie, in afwachting van de formele benoeming van zijn opvolger door de overheid.
“We zijn vier jaar geleden begonnen met het einde van het plan-De Crem (het plan “voltooiing van de transformatie” van het Belgische leger, dat ook voorzag in een vermindering van het aantal effectieven, red.), zo zei de stafchef dinsdag bij het opmaken van de balans van deze periode.
Volgens hem heeft de staf vervolgens, onder zijn leiding, de op papier zeer ambitieuze regeringsverklaring van de huidige coalitie voorbereid, ook al volgden de budgettaire middelen niet meteen. Het was wachten op vorige week vooraleer de ministerraad de “strategische visie” goedkeurde, die voor de eerste keer voorziet in een verhoging van de middelen voor Defensie, na decennia van besparingen.

bron: Belga