Ruim negen op tien leerlingen slagen voor praktijkexamens in verkeer

Ruim negen op tien leerlingen slagen voor praktijkexamens in verkeer

Het afgelopen schooljaar hebben 22.281 leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs deelgenomen aan examens waarmee hun vaardigheid in het verkeer wordt getest. Meer dan negen op de tien deelnemers waren geslaagd voor de test, zo heeft de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) meegedeeld. VSV gaat na hoe vaardig kinderen uit het vierde leerjaar van het basisonderwijs zich te voet bewegen in het verkeer, onder meer hoe ze rond een hindernis stappen die het trottoir helemaal verspert, oversteken op een T-kruispunt zonder voorzieningen en oversteken tussen geparkeerde auto’s. Van de 10.991 deelnemers slaagde 93,0 procent voor alle onderdelen (tegen 91,7 procent bij 8.590 deelnemers in het schooljaar 2014-2015).

Bij leerlingen van het laatste jaar van het basisonderwijs werd getest of ze klaar zijn om naar school te fietsen. Van de 10.686 deelnemers bleek 91,7 procent alle vaardigheden (voorrang verlenen, langs een hindernis fietsen, links afslaan, …) onder de knie te hebben.

Middelbare scholen kunnen leerlingen uit de eerste graad testen op fietsen in groep, onder meer of ze compact rijden, ritsen en duidelijk met elkaar communiceren. Hieraan namen 604 leerlingen deel, van wie 90,9 procent was geslaagd.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts toont zich in de persmededeling verheugd over de positieve resultaten. “We voeren de strijd tegen de schande van de 390 verkeersdoden op één jaar tijd al op de schoolbanken, want kinderen en jongeren zijn extra kwetsbaar in het verkeer”, aldus de minister.

bron: Belga