Politiegeweld VS: gouverneur vraagt federaal onderzoek naar tweede zwarte slachtoffer

door
Belga
Leestijd 1 min.

De gouverneur van Minnesota, Mark Dayton, eist dat er een federaal onderzoek komt naar de dood van Philando Castile, de zwarte man die gisteren werd neergeschoten door de politie. Dat melden Amerikaanse media. De feiten vonden gisterenavond (plaatselijke tijd) plaats in Falcon Heights, in de staat Minnesota. De vriendin van de gedode man, die naast hem in de auto zat, verspreidde beelden van de gebeurtenissen via haar Facebookprofiel. In de opnames is te zien hoe het slachtoffer, de 32-jarige kantinebediende Philando Castile, vecht voor zijn leven. De vriendin van Castile vertelt dat het tweetal was aangehouden wegens een defect achterlicht, waarna Castile gevraagd werd zijn papieren te overhandigen.

De man zei dat die papieren zich in zijn portefeuille bevonden, maar dat hij eveneens in het bezit was van een wapen waarvoor hij een vergunning bezat. Kort daarop zou een agent vier tot vijf schoten gelost hebben op de man.

Gouverneur Dayton nam vanochtend telefonisch contact op met het Witte Huis. "Ik heb aan de minister van Justitie gevraagd dat er onmiddellijk een onafhankelijk en federaal onderzoek komt in deze zaak", aldus Dayton.

Bron: Belga