Panamese viceministers minimaliseren rol Panama in schandaal

Panamese viceministers minimaliseren rol Panama in schandaal

In de bijzondere Kamercommissie over de Panama Papers hebben twee Panamese viceministers hun visie op het fiscale schandaal uiteengezet. Ze minimaliseerden de rol van hun land en benadrukten dat al heel wat maatregelen werden getroffen. “We zijn niet blij met de benaming Panama Papers en begrijpen die naam ook niet”, zei viceminister van Buitenlandse Zaken Luis Miguel Hincapié. “Alles is inderdaad begonnen bij Mossack Fonseca (het Panamese advocatenkantoor dat de omstreden fiscale constructies opzette, red.), maar er is geen enkele Panamese bank betrokken en maar heel weinig bedrijven uit Panama.”

De Panamese delegatie benadrukte meermaals dat Panama niet als enige met de vinger gewezen moet worden. “Wij lopen reputatieschade op. Panama wordt onrechtvaardig behandeld, want het gaat om een wereldwijd probleem”, zei viceminister voor Financiën Eyda Varela De Chinchilla. “Meer dan 80 procent van de betrokken vennootschappen zit in andere landen en al het geld zit in andere landen. Ook die landen moeten belangrijke wijzigingen doorvoeren.”

Maar Panama heeft dus maatregelen genomen en wil er nog meer nemen, zo luidde het. De viceministers bevestigden dat ze aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) hebben toegezegd te willen onderhandelen over een verdrag om belastinggegevens uit te wisselen met België. “Het hangt af van de onderhandelaars, maar wij willen het zo snel mogelijk regelen. Het is niet onze bedoeling de ondertekening uit te stellen. Hoe sneller, hoe beter voor ons.”

bron: Belga