“Lot en zijn dochters” van Rubens voor 52,4 miljoen euro onder de hamer

Bij veilinghuis Christie’s in Londen heeft het werk “Lot en zijn dochters” van Peter Paul Rubens donderdagavond 52,4 miljoen euro (44,9 miljoen pond) opgeleverd. Een verzamelaar won het pleit na een ware biedstrijd, aldus het veilinghuis. De uiteindelijke prijs bedraagt het dubbele van de geschatte waarde van 26 miljoen euro. Christie’s omschrijft het werk als “een van de belangrijkste werken van de artiest dat nog in privéhanden is”.
Het bijbelse doek dateert van circa 1613-1614. Het toont het relaas van Lot, een neef van Abraham, nadat hij met zijn familie de immorele stad Sodom ontvlucht had voor het bergdorp Zoar. De man werd dronken gevoerd door zijn beide dochters, die hem vervolgens verkrachtten. Ze raakten beiden zwanger van Lot en baarden elk een zoon.
Paul Raison van het veilinghuis omschrijft het schilderij als een “adembenemend voorbeeld van psychologische complexiteit”. Rubens schilderde “Lot en zijn dochters” toen zijn reputatie van bekendste schilder van Antwerpen hem reeds in het centrum van de Europese artistieke wereld geplaatst had, voegt hij toe.
“Lot en zijn dochters” leverde voor Christie’s een recordbedrag op voor een werk van een van de oude meesters. Enkel één ander werk van Rubens bracht ooit meer op bij een kunstveiling. ‘De slachting der onschuldigen’ ging in 2002 voor 49,5 miljoen pond onder de hamer bij Sotheby’s.

bron: Belga