Brit die Donald Trump wilde doden pleit onschuldig

door
Belga
Leestijd 2 min.

De jonge Brit die in juni geprobeerd had om de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump te vermoorden tijdens een verkiezingsbijeenkomst, heeft woensdag voor de federale rechtbank van Las Vegas onschuldig gepleit. Dat heeft de procureur gemeld. De 20-jarige Michael Sanford zal op 22 augustus voor de rechter verschijnen. Hij moet zich verantwoorden voor twee aanklachten rond wapenbezit en voor de verstoring van de openbare orde, maar niet voor poging tot moord.

De Brit, die illegaal in de VS verbleef, probeerde op 18 juni tijdens een rally in Las Vegas het wapen van een agent van de Secret Service te pakken te krijgen om daarmee Trump te doden. Hij werd echter overmeesterd door de ordediensten vooraleer hij zijn plan kon uitvoeren. Hij vertelde tijdens zijn verhoor dat hij het wapen probeerde af te pakken omdat dat hem de gemakkelijkste manier leek om aan een wapen te geraken om Trump dood te schieten. Hij had het plan om Trump te doden al meer dan een jaar in zijn hoofd, en woonde sinds een half jaar in Hoboken, New Jersey.

De jongeman riskeert tot 10 jaar cel en een boete van 250.000 dollar voor elke aanklacht. Zijn ouders verklaarden eerder al aan de pers dat hun zoon het syndroom van Asperger heeft, een vorm van autisme, en mentaal ziek is. Een openbaar aanklager wees er eerder al op dat Sanford psychologische problemen heeft, maar dat zijn mentale gezondheid het wel toelaat om hem voor de rechter te dagen, aldus persbureau Associated Press.

Bron: Belga