Brexit - Conservatieve parlementsleden stemmen opnieuw over een nieuwe leider

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Conservatieve leden van het Britse parlement houden vandaag een tweede stemronde om te bepalen wie hun nieuwe leider zal worden. Daags nadat de Britten op 23 juni in een referendum hadden beslist uit de Europese Unie te stappen kondigde de Conservatieve premier David Cameron zijn ontslag aan. Met vijf kandidaten was de procedure bij de regeringspartij om een nieuwe leider en bijgevolg ook premier te kiezen één van lange adem.

Die procedure bestaat erin dat de 330 Conservatieve parlementsleden vanaf 5 juli iedere dinsdag en donderdag een geheime stemronde houden waarna de laatst geplaatste afvalt. De twee overblijvende kandidaten dienen zich daarna bij alle partijleden aan. Het uiteindelijk resultaat is op 9 september te verwachten.

Volgens de openbare omroep BBC roept een groeiende groep Tories op om de procedure te versnellen. Dinsdag viel de vroegere minister van Defensie Liam Cox af. Minister van Werk en Pensioenen Stephen Crabb stapte zelf uit de race.

Minister van Binnenlandse zaken Theresa May was dinsdag afgetekend koploper en zij is ook favoriet bij de bookmakers. Haar rivalen zijn Energieminister Andrea Leadsom en Justitieminister Michael Gove.

bron: Belga