ABVV en ACV vrezen misbruik van flexibelere regeling studentenarbeid

ABVV en ACV vrezen misbruik van flexibelere regeling studentenarbeid

De vakbonden ABVV en ACV reageren weigerachtig op de nieuwe regeling rond studentenarbeid. Die bepaalt dat studenten 475 uren werk mogen verrichten in plaats van de huidige 50 dagen. Zowel studenten als vaste werknemers dreigen de dupe te worden van de nieuwe regeling, klinkt het. Comeos, de federatie voor handel en diensten, reageert wel positief. De socialistische vakbond ABVV vreest zowel voor een toenemende concurrentie tussen jobstudenten en vaste werknemers als voor onwerkbare flexibiliteitseisen voor jongeren. “Studenten kunnen telkens voor slechts enkele uren opgeroepen worden, op gelijk welk moment. Dit zet voor werkgevers de deur open voor misbruik”, stelt de vakbond. “Daarnaast zullen goedkope en flexibele jobstudenten de voorkeur krijgen op werknemers met een vast contract, waardoor deeltijdse werknemers hun kansen op uitgebreide uren aan hun neus zien voorbij gaan”.

De christelijke vakbond ACV sluit zich aan bij deze kritiek. “Superflexibele, goedkope studentenarbeid mag reguliere banen niet verdringen”, luidt het. De vakbond vreest ook dat de nieuwe regeling de alsmaar oplopende studiekosten moet compenseren. “De democratisering van het onderwijs op die manier verlaten is een stap terug in de tijd”. Daarnaast is er volgens het ACV helemaal geen nood aan een nieuwe regeling. “Slechts 1,2 procent van de studenten werkte immers meer dan 50 dagen in 2014”, klinkt het.

Handelsfederatie Comeos is wel opgezet met de beslissing. “Studenten zijn belangrijk voor de handel”, klinkt het. “Ze ontlasten medewerkers op drukke momenten en staan ze toe om verlof te nemen. Dankzij de nieuwe regeling kunnen handelaars jobstudenten veel flexibeler inzetten”.

bron: Belga