8 op 10 gocartverhuurders aan kust volledig in orde

door
Belga
Leestijd 2 min.

Van de 51 gocartverhuurders aan de kust waren er in 2015 41 met alles in orde. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. In 2016 werden reeds 18 aanbieders gecontroleerd en die bleken ook grotendeels met alles in orde. Na een grondige controle in 2014 bleek slechts 2 op de 10 gocartverhuurders in orde te zijn met alle regels. Een jaar later is dat cijfer al opgekrikt tot 8 op de 10. Daarnaast kregen er vijf verhuurders een waarschuwing, waren er drie tijdelijk of definitief gesloten en kregen slechts twee verhuurders een proces-verbaal omdat ze zich niet in orde hadden gesteld na een eerdere waarschuwing.

"De meeste opmerkingen gaan over scherpe onderdelen of de gebrekkige afscherming van de ketting. Het gaat hierbij veelal om oudere gocarts. De nieuwe gocarts zijn doorgaans veiliger en komen tegemoet aan alle Europese normen", aldus Johan Verbelen van de FOD Economie. Het afschermen van de ketting is ook nog maar sinds enkele jaren verplicht.

Ook uit de recentste controles blijken de verhuurders zich in orde te stellen met de regelgeving. "Hier en daar is er een opmerking over een gocart, maar blijkt dat de verhuurders die gocart dan wel niet aanbieden aan de consumenten", aldus Verbelen.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) kwam met de cijfers naar buiten. "De controles hebben in ieder geval de nodige vruchten afgeworpen, maar het goede resultaat wil ook zeggen dat de verhuurders van gocarts niet te kwader trouw handelden. We zijn ervan overtuigd dat ook de verhuurders die nog met fouten geconfronteerd werden zich in regel zullen stellen", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "De veiligheid van kinderen gaat boven alles."

bron: Belga