Politiegeweld laait weer op in VS

BATON ROUGE, LA -JULY 06: (EDITORS NOTE: Image contains profanity.) Protesters dance in the street near the convenience store where Alton Sterling was shot and killed, July 6, 2016 in Baton Rouge, Louisiana. Sterling was shot by a police officer in front of the Triple S Food Mart in Baton Rouge on Tuesday, July 5, leading the Department of Justice to open a civil rights investigation. Mark Wallheiser/Getty Images/AFP (Photo by Mark Wallheiser/Getty Images)

Amper één dag nadat Amerikaanse politieagenten in de staat Louisiana een zwarte man doodschoten, heeft een politietussenkomst Minnesota het leven gekost aan een tweede zwarte man.

Amerikaanse agenten hebben de 32-jarige kantinebediende Philando Castile doodgeschoten bij een tussenkomst vanwege een gebroken achterlicht in Falcon Heights in de staat Minnesota.

Facebook

Lavish Reynolds, de vriendin van Castile, zat naast de man toen het voorval plaatsvond. Zij heeft alles opgenomen en op Facebook geplaatst, waar de beelden al meer dan 2,5 miljoen keer bekeken werden. In de video legt Reynolds uit dat de politie haar vriend vroeg om zijn rijbewijs en registratiebewijs. Castile zei de agent dat de papieren in zijn portefeuille zaten en dat hij in bezit was van een vuurwapen, waar hij een vergunning voor heeft. Kort daarop zou de agent vier of vijf schoten gelost hebben op de man. Castile overleed later in het ziekenhuis.

Baton Rouge

Het voorval in Falcon Heights is het tweede op een korte tijd waarbij de politie een zwarte man doodt in de Verenigde Staten. Eerder deze week brachten de ordediensten Alton Sterling om. De 37-jarige CD-verkoper werd overmeesterd en neergeschoten door de politie van Baton Rouge in de staat Louisiana. Het slachtoffer was volgens de politie gewapend, maar een video lijkt dat tegen te spreken. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is intussen een onderzoek gestart.

Het protest zwengelt opnieuw aan. Zo organiseerde de anti-racismebeweging ‘Black Lives Matter’ al een vreedzaam protest in de straten van Baton Rouge. In de staat Minnesota verzamelden activisten zich voor het huis van gouverneur Mark Dayton.