Griezmann houdt Franse droom levend

France's defender Samuel Umtiti (R) celebrates with forward Antoine Griezmann after he scored a penalty shot giving France the first goal of the match during the Euro 2016 semi-final football match between Germany and France at the Stade Velodrome in Marseille on July 7, 2016. / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ

Frankrijk strijdt zondag met Portugal om de Europese titel. In de halve finales maakte topschutter Antoine Griezmann in zijn eentje komaf met wereldkampioen Duitsland.

De finale avant la lettre werd in een volgepakt Stade Vélodrome gespeeld, waar de thuisfans dezelfde elf namen de grasmat zagen betreden die in de kwartfinales brandhout maakten van IJsland. Bij de Mannschaft moest bondscoach Joachim Löw noodgedwongen drie wijzigingen doorvoeren: Can, Schweinsteiger en Draxler mochten zo hun opwachting maken.

Sterke start

Het drietal kon niet verhinderen dat Frankrijk als een bezetene aan de wedstrijd begon. De hoge pressing leverde al snel een reuzekans op voor Griezmann (foto links), maar de Franse topschutter plaatste het leer binnen bereik van Neuer. Dat was meteen de beste mogelijkheid voor Les Bleus voor de rust, want langer dan tien minuten duurde de blauwe blitzkrieg niet. De Duitsers namen het roer over en van dan af waren het de thuisspelers die achter de bal moesten hollen.

Lichte penalty

Doelman Lloris kon zich zo onderscheiden op een afgeweken schot van Can en een knappe plaatsbal van Schweinsteiger. Ook diepe spits Müller kreeg wat halve kansen, maar het was uit het niets dat de openingsgoal aan de overkant viel. Na handspel van Schweinsteiger legde scheidsrechter Rizzoli de bal op de stip, tot ontzetting van de fel protesterende Duitsers. Een kolfje naar de hand van Griezmann, die zijn vijfde goal van dit EK koeltjes tegen de netten joeg.

Griezmann strikes again

Gesterkt door de ietwat gevleide voorsprong kwamen de Fransen met het mes tussen de tanden uit de kleedkamer, loerend op de tegenaanval. De Duitsers vonden niet meteen een antwoord op die blauwe muur, terwijl ze op het uur nog een flinke opdoffer te slikken kregen na de gedwongen wissel van de geblesseerde Boateng, een sterkhouder achterin. De wereldkampioen wankelde zowaar en werd een kwartier voor tijd helemaal knockout geslagen toen Griezmann geklungel achterin afstrafte. Duitsland probeerde nog om het tij te keren, maar verder dan een bal van Kimmich op de kruising kwam de Mannschaft niet.