Twee Nederlandse VN-soldaten in Mali gedood

Twee Nederlandse VN-soldaten in Mali gedood
Twee Nederlandse VN-soldaten in Mali gedood

Twee VN-soldaten zijn vanochtend in het Afrikaanse land Mali door een explosie om het leven gekomen. Een derde blauwhelm raakte ernstig gewond. Dat heeft Minusma, de VN-missie in Mali, gemeld. De soldaten vonden de dood toen een mortier per ongeluk ontplofte tijdens een oefening op een schietstand in het noordoostelijke Kidal. Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft berichten bevestigd dat de de omgekomen militairen Nederlanders zijn. De Verenigde Naties zijn in Mali met 6.000 manschappen actief sinds juli 2013, voornamelijk om de nasleep van een militaire staatsgreep, en oprukkende moslimextremisten en opstandige Toearegs te bestrijden. Deze nomadengroep telt in Mali naar schatting 850.000 mensen. Ze kwamen in 2012 gewapend in opstand tegen het regime in de hoofdstad Bamako, veroverden delen in het noorden van het land en plegen geregeld bloedige aanslagen.

Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan de VN-missie Minusma in Mali. Het gaat om ongeveer vierhonderd militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-helikopters voor transportdoeleinden. De Nederlandse missie loopt eind dit jaar af. In maart 2015 kwamen in Mali twee Nederlandse militairen bij een helikoptercrash.

De Veiligheidsraad van de VN heeft juist vorige week besloten 2.500 extra blauwhelmen toe te voegen aan de vredesmacht in Mali, om de strijdmacht in het Afrikaanse land meer “proactief en krachtig laten optreden” om de stabiliteit in het land te verbeteren. Het is niet bekend of Nederlanders van deze nieuwe groep deel zullen uitmaken.

Bron: Belga