Pistorius krijgt minder dan minimumstraf

Pistorius krijgt minder dan minimumstraf

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is in beroep veroordeeld tot zes jaar opsluiting. De rechter week af van de minimumstraf van 15 jaar, omdat daartoe volgens haar “substantiële en dwingende redenen” voor waren. De atleet met de geamputeerde benen schoot in 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Pistorius werd in eerste aanleg veroordeeld tot vijf jaar, maar die straf werd een jaar later omgezet in huisarrest. Het openbaar ministerie ging echter in beroep en eind vorig jaar werd een zwaardere veroordeling uitgesproken. Hoewel de minimumstraf 15 jaar cel is, legde de Zuid-Afrikaanse rechter dinsdag maar zes jaar cel op.

Rechter Thokozile Masipa legde voor het hof van beroep in Pretoria uit dat Pistorius niet eerder in de fout ging, al 12 maanden heeft gezeten en zijn vriendin niet bewust heeft gedood. Ze vindt “blade runner” een goede kandidaat voor rehabilitatie en noemde het onwaarschijnlijk dat hij zijn misdaad zou herhalen.

De 29-jarige Pistorius schoot Steenkamp op Valentijnsdag 2013 dood door de toiletdeur in hun villa. Pistorius verklaarde dat hij dacht dat hij op een inbreker vuurde.

bron: Belga