Obama vertraagt terugtrekking Amerikaanse soldaten uit Afghanistan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Staten zullen meer soldaten langer dan gepland in Afghanistan houden. De Amerikaanse president Barack Obama kondigde vandaag aan dat op het eind van zijn mandaat op 20 januari 2017 nog 8.400 Amerikaanse soldaten in het land zullen blijven. De geplande terugtrekking van de Amerikaanse soldaten uit Afghanistan wordt dus vertraagd. Aanvankelijk was gepland dat de VS de troepenmacht tot 5.500 soldaten zouden terugbrengen tegen het einde van het jaar. Een analyse van militaire bevelvoerders gaf echter de raad om dat aantal hoger te leggen. Zo blijven dus meer soldaten dan gepland in Afghanistan tegen het einde van de ambtstermijn van Obama.

De veiligheidssituatie in Afghanistan blijft "precair", zei Obama toen hij de aankondiging maakte. Volgens de president is de maatregel een boodschap aan de taliban, dat ze niet zullen winnen en dat de internationale gemeenschap de Afghaanse overheid blijft steunen.

De president vertraagde vorig jaar al de terugtrekking van de Amerikaanse soldaten, na het einde van de formele gevechtsoperaties in het land.

Bron: Belga