Nigel Farage steunt andere landen die “stervende” Europese Unie vaarwel willen zeggen

Nigel Farage steunt andere landen die
Nigel Farage steunt andere landen die "stervende" Europese Unie vaarwel willen zeggen

De Brit Nigel Farage, die maandag ontslag nam als leider van de UK Independence Party (UKIP), gaat campagnes in andere lidstaten voor het verlaten van de Europese Unie steunen. “Ik denk dat het Verenigd Koninkrijk de deur heeft opengezet voor het einde van de (Europese) politieke unie”, blikte hij vandaag in het Europees Parlement terug op het Brexit-referendum. “Niets is nog zoals vroeger. En ik ben ervan overtuigd dat dit project, deze Europese Unie, nu stervende is”, zei hij tijdens een persconferentie in Straatsburg. Over enkele maanden zal ook de eurozone opnieuw in crisis verkeren, voegde hij eraan toe.

Maandag kondigde Farage aan dat hij UKIP verlaat, maar hij bevestigde vandaag nogmaals dat hij in het Europees Parlement blijft zetelen tot de Brexit een feit is. “Ik wil blijven commentaar geven, blijven loven en bekritiseren.”

Farage zei dat hij nu wil samenwerken met politieke partijen en bewegingen over heel Europa “die hun onafhankelijkheid willen heroveren”. Het resultaat van het Brexit-referendum is volgens hem een baken van hoop. Hij leest in de opiniepeilingen dat er onder meer in Denemarken, Nederland, Tsjechië en Italië steeds meer animo is voor een vertrek uit de EU.

Bron: Belga