Messi in beroep tegen veroordeling voor belastingfraude

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Argentijnse topvoetballer Lionel Messi gaat bij het Spaanse Hooggerechtshof in beroep tegen zijn veroordeling tot een celstraf van 21 maanden (die hij normaal niet moet uitzitten) voor belastingfraude. Dat maakten zijn advocaten vandaag bekend in een persmededeling aan het Franse persagentschap AFP. Messi en zijn vader Jorge Horacio werden vandaag door een rechter in Barcelona veroordeeld voor belastingfraude. De rechter gaf hen elk een celstraf van 21 maanden en sprak boetes uit van in totaal 3,7 miljoen euro.

De 29-jarige Barça-speler en zijn vader moesten zich voor de rechter verantwoorden voor fiscale fraude. Ze zouden via fiscale constructies in belastingparadijzen Belize en Uruguay inkomsten uit portretrechten uit de periode 2007-2009 hebben verborgen. Daarmee zouden ze voor 4,16 miljoen euro aan belastingen ontdoken hebben in Spanje.

De rechtbank in Barcelona veroordeelde zowel Lionel Messi als Jorge Horacio tot een celstraf van 21 maanden, maar die zullen ze hoogstwaarschijnlijk niet moeten uitzitten. Wie geen strafblad heeft en minder dan twee jaar cel krijgt, moet in Spanje doorgaans immers niet effectief achter de tralies. Voorts kreeg Messi een boete opgelegd van 2,09 miljoen euro; zijn vader moet 1,6 miljoen euro ophoesten.

De stervoetballer heeft steeds gezegd dat hij niet op de hoogte was van de constructies die zijn vader en zijn advocaten hadden opgezet om de fiscus om de tuin te leiden. Daarmee had hij het parket overtuigd - dat vroeg om Messi vrij te laten en alleen zijn vader te veroordelen -, maar dus niet de rechtbank. Messi en zijn vader hebben hun achterstallige schulden bij de fiscus (in totaal 5 miljoen euro) al betaald. Ze moeten nu dus enkel nog de boetes aflossen.

bron: Belga