Leraren trekken straten van Mexico-Stad op uit protest tegen hervormingen

Leraren trekken straten van Mexico-Stad op uit protest tegen hervormingen

Leerkrachtenvakbonden hebben woensdag de straten en het verkeer in Mexico-Stad geblokkeerd uit protest tegen de onderwijshervormingen. Door de protesten bleven ook meer dan 100 scholen in de hoofdstad dicht. Liefst 4.000 politieagenten rukten uit om te vermijden dat de betogers het centraal gelegen Zocalo-plein overspoelden.
De vakbonden willen een herziening van de onderwijshervorming van 2013, die de vakbonden minder inbreng gaf bij het invullen van nieuwe lerarenjobs en regelmatige evaluaties voor leerkrachten invoerde. Volgens de regering moeten de hervormingen tot een hogere kwaliteit van het onderwijs leiden, volgens de vakbonden is het een poging om leerkrachten te ontslaan en het onderwijs te privatiseren.
Dinsdag zei de regering met de leerkrachten te willen praten, maar enkel binnen het bestaande wettelijke kader. “Binnen de hervormingen is er ruimte voor discussie, erbuiten niet”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Roberto Campa.
Protesterende leerkrachten blokkeerden wekenlang wegen in de zuidelijke Mexicaanse staat Oaxaca, wat tot plaatselijke voedsel- en brandstoftekorten leidde. Bij geweld tussen de politie en de betogers vielen acht doden en meer dan 100 gewonden.

bron: Belga