Iraanse ayatollah Khamenei ontkent inmenging in Bahrein

Iraanse ayatollah Khamenei ontkent inmenging in Bahrein
Iraanse ayatollah Khamenei ontkent inmenging in Bahrein

De Iraanse hoogste leider Ali Khamenei stelt dat zijn land zich niet mengt in de binnenlandse zaken van Bahrein. Hij waarschuwt evenwel voor een mogelijk intern conflict in het land, zo rapporteert zijn website leader.ir. “De Islamitische Republiek Iran komt op geen enkele manier tussen in de zaken van Bahrein, en zal dat ook niet doen in de toekomst” verklaart de hoogste leider bij een bijeenkomst met Iraanse verantwoordelijken en ambassadeurs van moslimlanden, ter gelegenheid van het einde van de ramadan.

“Als er echter enig politiek verstand bestaat in Bahrein, mogen ze niet toelaten dat het politiek conflict zich transformeert in een interne oorlog”, waarschuwt Khamenei nog.

De regering van Bahrein, die ondersteund wordt door Saoedi-Arabië, beschuldigt Iran er geregeld van zich te mengen in de interne zaken van Bahrein. Iran heeft die beschuldiging altijd formeel ontkend.

De kleine eilandstaat Bahrein, gelegen in de Perzische Golf, wordt geplaagd door onrusten sinds een protestbeweging in 2011 met geweld onderdrukt werd. Sjiitische opposanten, die de meerderheid uitmaken in Bahrein, wilden toen hervormingen afdwingen van de soennitische machthebbers. Die ontkenden op hun beurt elke discriminatie tegen sjiieten, hoewel veel sjiitische tegenstanders nog steeds in de cel zitten.

Bron: Belga