Hevig protest in Louisiana nadat politie zwarte man neerschiet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meer dan 150 betogers zijn op staat gekomen nadat de politie van Baton Rouge, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Louisiana, gisteren een zwarte man neerschoot. Beelden van de politieactie circuleren online. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De politie reageerde op een oproep over een zwarte man die cd's verkocht voor een winkel en iemand bedreigd zou hebben met een pistool. Wanneer de agenten ter plaatse arriveerden, kwam het tot een ruzie waarbij de man uiteindelijk neergeschoten werd, zo meldt de politie van Baton Rouge via Facebook. Het slachtoffer, de 37-jarige Alton Sterling, werd gedood door verschillende politiekogels in de borststreek en de rug, bevestigt lijkschouwer William Clark.

Ondertussen circuleren echter beelden van de confrontatie die een getuige vastlegde met zijn gsm. Op die beelden is te zien hoe twee agenten Sterling tegen de grond duwen, waarna één van roept dat Sterling een vuurwapen heeft en hem waarschuwt niet te bewegen. Twee seconden later zijn de fatale schoten te horen, waarna de video abrupt stopt.

De eigenaar van de winkel waar Sterling voor geposteerd was, ontkent dat Sterling naar een wapen zou gegrepen hebben. Hij bevestigt echter dat de agenten na de confrontatie een vuurwapen uit zijn zak gehaald zouden hebben. De politie heeft nog niet gereageerd op deze getuigenis. De twee officieren zijn volgens de standaardprocedure onmiddellijk op non-actief geplaatst.

Het nieuws zorgt voor veel deining op sociale media. Honderden betogers kwamen afgelopen nacht op straat.

De Amerikaanse politie wordt al langer verweten excessief geweld te gebruiken tegen zwarten. Na meerdere dodelijke schietpartijen, waaronder die in Ferguson in 2014, volgde een enorme protestgolf onder het motto 'Black Lives Matter'.

Bron: Belga