FANC moet passages uit veiligheidsrapport Doel 3 vrijgeven

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nucleaire waakhond FANC moet bepaalde passages uit het veiligheidsrapport van kerncentrale Doel 3 vrijgeven aan Kamerfractie Ecolo-Groen. Dat heeft de Federale Beroepscommissie voor Milieu-informatie beslist. De groenen hadden daarom gevraagd, naar aanleiding van de heropstart van kerncentrale Doel 3 en Tihange 2, beter bekend als de scheurtjescentrales, maar het FANC had geweigerd dat rapport over te maken. Doel 3 en Tihange 2 werden in 2012 stilgelegd nadat er kleine scheurtjes gevonden waren in de reactorvaten. In november 2015 gaf het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle weer groen licht voor een heropstart. Ecolo-Groen wilde daarom van de nucleaire waakhond inzage in de beslissing. Nadien ging het meer specifiek om het veiligheidsrapport, waarin drie bijkomende veiligheidsmaatregelen aan Electrabel werden opgelegd. Het gaat om de voorverwarming, de vermindering van de thermische gradiënten en het regelmatig testen van de evolutie. Later werd de vraag nog toegespitst op de voorverwarmingsmaatregel.

Het FANC weigerde echter de informatie vrij te geven. Het document zou immers vertrouwelijke informatie bevatten en die vrijgeven zou in strijd zijn met de openbare orde en openbare veiligheid. Bovendien voerde het FANC aan dat het rapport 7.000 bladzijden telt. Dat volledig gaan screenen en zwarten met het oog op een openbaarmaking zou onbegonnen werk zijn. Daarop trokken de groenen naar de Federale Beroepscommissie voor de toegang tot milieu-informatie. Die geeft hen gelijk en vraagt het Fanc de twee passages in het plan openbaar te maken.

Kamerlid Kristof Calvo reageert tevreden op de beslissing. Hij merkt op dat het de tweede keer is dat het FANC van de beroepscommissie een reprimande krijgt in een dossier waarbij de groenen betrokken zijn. Eerder was dat het geval voor een rapport naar aanleiding van de levensduurverlenging van Tihange. Calvo hoopt dat her FANC hierdoor informatie die het "wettelijk moet delen en waarover transparantie moet bestaan", voortaan spontaan zal delen in plaats van dat parlementsleden procedureslagen moeten leveren.

bron: Belga