De Block wil meer coherentie in diensten Volksgezondheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) wil acht diensten, die onder haar bevoegdheid vallen, reorganiseren om meer coherentie te creëren. Dat blijkt uit een nota die het vakblad De Specialist kon inkijken. De nota wordt maandag voorgelegd aan de Algemene Raad van het Riziv, die een advies moet formuleren, en in de komende weken zullen verscheidene werkgroepen zich over het proefproject buigen, klinkt het. De operatie maakt deel uit van de intussen beruchte 'redesign' van de federale overheid, die minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) aanstuurt en die dit jaar nog 100 miljoen euro moet opleveren.

De acht diensten die onder de reorganisatie vallen zijn: de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, het Riziv, het geneesmiddelenagentschap FAGG, het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), het platform eHealth, de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) en de Controledienst voor de Ziekenfondsen (CDZ).

"Het doel van het pilootproject is om meer coherentie te bereiken wat betreft beleid en beheer in het netwerk van acht gezondheidsautoriteiten. In dat opzicht wordt er bekeken hoe hun opdrachten kunnen worden gereorganiseerd, maar ook op welke manier de coördinatie en samenwerking tussen die instituten kan worden verbeterd. Dit zou moeten leiden tot een doeltreffendere en efficiëntere dienstverlening voor de cliënten", zo citeert De Specialist het document.

De nota voorziet onder meer in de opstart van het Toekomstinstituut voor de Gezondheidszorg. Dat zou een sleutelrol moeten spelen in de interfederale coördinatie van het gezondheidsbeleid. Die nieuwe structuur, waarvan de oprichting voorzien is in de bijzondere wet voor de zesde staatshervorming, moet "geconcentreerde antwoorden garanderen op de 'grote uitdagingen' in de gezondheidszorg."

bron: Belga