Corbyn verontschuldigt zich namens Labour voor oorlog in Irak

Corbyn verontschuldigt zich namens Labour voor oorlog in Irak
Corbyn verontschuldigt zich namens Labour voor oorlog in Irak

De leider van de Britse Arbeidspartij, Jeremy Corbyn, heeft zich vandaag namens Labour verontschuldigd voor de oorlog in Irak. Hij deed dit in een korte verklaring na de publicatie van het kritische Chilcot-rapport. “Ik wil mij vandaag verontschuldigen in naam van mijn partij voor de desastreuze beslissing om ten oorlog te trekken in Irak”, zei de overtuigde pacifist. Hij had indertijd tegen de beslissing van de toenmalige Labour-premier Tony Blair, om in 2003 Irak binnen te vallen, gestemd.

Corbyn kreeg het vandaag in het Lagerhuis aan de stok met de huidige, Conservatieve, premier David Cameron. Die zei dat de regering “lessen moet trekken” uit het rapport en beloofde voor volgende week een tweedaags debat. Hij voegde er niettemin aan toe dat volgens het rapport de Britten indertijd generlei bewust waren misleid.

De huidige Labour-voorman hamerde er echter op dat het parlement wel was “misleid” toen een meerderheid de invasie goedkeurde. De oorlog “was generlei een laatste toevluchtsmiddel”, maar een “daad van militaire agressie die de dood van honderdduizenden mensen heeft veroorzaakt”.

Volgens Corbyn waren de invasie en de bezetting van Irak een “catastrofe”.

Bron: Belga