Venezolaanse president wil macht leger versterken

Venezolaanse president wil macht leger versterken
Venezolaanse president wil macht leger versterken

De Venezolaanse president Nicolas Maduro, tegen wie de oppositie een referendum rond zijn afzetting wil organiseren, heeft dinsdag opgeroepen om de macht van het leger in zijn land te versterken. Venezuela is verwikkeld in een diepe politieke en economische crisis. Er is nood aan “een steeds groter wordende militaire macht” om een “niet-conventionele oorlog” te voeren in Venezuela, aldus de socialistische president naar aanleiding van de onafhankelijksdag op 5 juli.
Deze “niet-conventionele oorlog” zal ook gevoerd worden tegen de “economische oorlog”, die volgens de president georkestreerd werd door de rechtse partijen en de zakenwereld met de steun van de Verenigde Staten, door de situatie erger voor te stellen dan ze is.
Venezuela is in een diepe crisis terechtgekomen sinds de val van de olieprijzen, en heeft niet meer voldoende financiële middelen om de import van levensmiddelen te verzekeren, waardoor er een groot gebrek is aan voeding en geneesmiddelen. Daarnaast heerst er in het land een politieke crisis, sinds de oppositie bij de vorige verkiezingen een meerderheid heeft behaald in het parlement. De oppositie zet momenteel stappen om een referendum te organiseren rond de afzetting van Maduro, wiens mandaat normaal gezien afloopt in 2019.
Parlementsvoorzitter Henry Ramos Allup had eerder deze week nog kritiek geuit over het feit dat het leger en het Hooggerechtshof werken in dienst van de overheid.

Bron: Belga